OBIECTUL LUNII FEBRUARIE 2019

Obiectul lunii februarieMÂNTUITORUL IISUS HRISTOS

ICOANA ÎMPĂRĂTEASCĂ

Autor anonim, tempera pe lemn

 

 

Pe 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an Praznicul Întâmpinării Domnului la Templul din Ierusalim de către bătrânul Simeon și proorocița Ana.

Obiectul lunii februarie 2019 prezintă icoana împărătească a Mântuitorului, reprezentându-L ca împărat ori arhiereu, șezând pe tron, cu Sf. Evanghelie deschisă și binecuvântând. Icoana este realizată pe lemn, cu foiță de aur și pictată în tempera.

Icoana provine de la Biserica Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul din satul Mânzați (comuna Ibănești, județul Vaslui) și datează de la finele sec. al XIX-lea.

Această icoană, de proporții mari și zugrăvită cu grijă, se numește împărătească, mai întâi pentru faptul că ea reprezintă una din cele două icoane principale din iconografia bisericii ortodoxe, în care cele două personaje sfinte din istoria mântuirii - Sf. Fecioară Maria și Mântuitorul - sunt înfățișate singure în slava lor cerească. În al doilea rând, se numesc icoane împărătești pentru că acestea încadrează ușile catapetesmei numite uși împărătești.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search