OBIECTUL LUNII IANUARIE 2019

Portret MIHAI EMINESCU, bronz

Autor: MARCEL GUGUIANU

 

Obiectul lunii IanuarieObiectul lunii ianuarie 2019 este portretul poetului național Mihai Eminescu, din bronz, realizat de sculptorul Marcel Guguianu (originar din Bârlad).

Mihai (Eminovici) Eminescu

  • Născut la 15 ianuarie 1850 (Botoşani sau Ipoteşti) și decedat la 15 iunie 1889 (Bucureşti), Mihai Eminescu este considerat de către criticii literari poetul naţional al României, fiind supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”, dar şi cel mai important reprezentant al curentului romantic din literatura românească. Totodată, Eminescu s-a implicat în activitățile Societății literare „Junimea” Iași și a fost redactor-şef al ziarului „Timpul” din București.
  • Începând din anul 2011, pe 15 ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naționale - prin care se omagiază cultura românească în context național și european.

 

Marcel Guguianu

  • Născut la 28 iunie 1922 (Bârlad) și decedat la 12 iunie 2012 (București), Marcel Guguianu și-a început studiile de sculptură în 1933 la Școala de Arte și Meserii. A devenit student al Academiei de Arte Frumoase din București, fiind elevul profesorului Cornel Medrea. Ulterior a fost profesor de sculptură și desen și consilier restaurator pentru monumente istorice și de artă.
  • Din 1956 a fost ales membru permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor de sculptură invitat al statului San Marino.
  • A participat, începând cu 1948, la toate expozițiile anuale, bienale și de grup din România și la tradiționalele festivaluri, simpozioane și bienale internaționale de artă plastică.

Activitatea sa s-a reflectat în opere de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi în bronz și marmură ale unor scriitori, poeți, savanți, actori etc. Lucrările artistului pot fi întâlnite în parcuri, grădini publice, instituții, teatre și muzee, în orașe din România și din străinătate.

Are numeroase opere în colecții particulare și de stat în: România, Italia, Canada, Iugoslavia, Danemarca, Olanda, Franța, Germania, Japonia, Grecia, SUA și America de Sud. 

În anul 2004 s-a inaugurat Pavilionul expozițional Marcel Guguianu” de la Bârlad, vis-á-vis de Muzeul „Vasile Pârvan”, muzeu ce adăpostește o  impresionantă colecție de lucrări ale artistului.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search