Cultura si civilizatie

Muzeul nostru gazduieste, etaland obiecte personale, documente, piese de mobilier, fotografii ale celor legati de aceste meleaguri prin obarsie sau loc de desfasurare a activitatii lor.

Vizitand muzeul veti putea descoperi unele dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria si cultura Romaniei.

Emil Racovita – biolog, academician, a fost legat de Vaslui prin satul Suranesti, unde se afla mosia parintilor sai si unde isi petrecea vacantele pe vremea cand era elev. Emil Racovita a pus bazele biospeologiei, a infiintat Institutul de Speologie din Cluj, primul institut din lume, a participat la expeditia stiintifica din Antarctica – „Belgica” in calitate de naturalist.

In semn de respect pentru savantul Emil Racovita, in Suranesti, in locuinta familiei s-a organizat in 1958, un muzeu memorial.

Constantin Tanase – actor, creatorul teatrului romanesc de revista, s-a nascut la Vaslui si este cel care a infiintat teatrul de revista „Carabus”, care ii va aduce o meritata faima nationala si chiar europeana prin spectacolele pline de umor si foarte critice la adresa realitatilor romanesti.

Valentin Silvestru – scriitor, nascut pe meleagurile vasluiene, a facut liceul in Iasi si Facultatea de Litere la Bucuresti. A avut o bogata activitate publicistica, a lucrat in teatru, cinematografie, a desfasurat activitati didactice. A fost initiatorul, organizatorul si de la editia a II-a pana la editia a VI-a, presedintele Festivalului International de Umor „Constantin Tanase” de la Vaslui.

Dumitru Bagdasar – medic, academician, s-a nascut la Rosiesti – Vaslui, a studiat medicina la Bucuresti si in S.U.A. unde s-a specializat in chirurgia sistemului nervos. A realizat una dintre primele operatii din lume in acest domeniu impreuna cu academicianul Clerexe. S-a stabilit la Bucuresti unde a creat o adevarata scoala de neurochirurgie. A fost ministru al Sanatatii, profesor universitar, autor de studii de specialitate.

Constantin Prezan – a fost al doilea maresal al Romaniei, dupa Alexandru Averescu si unul dintre comandantii care au asigurat victoriile pe campul de lupta de la Marasesti, Marasti, Oituz in primul razboi mondial. Nascut la Butimanu – Ilfov, a imbratisat cariera militara si a parcurs cu rezultate stralucite toate treptele militare, ajungand pana la maresal al Romaniei.

De meleagurile vasluiene este legat prin mosie de la Schinetea, unde construieste un conac, de fapt o casa taraneasca de proportii mai mari, unde se si retrage dupa terminarea razboiului. Impreuna cu familia ramane la Schinetea pana la sfarsitul vietii, unde este inmormantat alaturi de sotia sa Olga.

Cercul Militar din Vaslui a luat numele Maresalului Constantin Prezan si in 1934 a cumparat pentru activitati proprii „Palatul Mavrocordat”. Maresalului Constantin Prezan i s-a amenajat aici o camera, cu tot mobilierul adecvat, pentru a putea ramane dupa manifestarile organizate cu militarii garnizoanei.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search