OBIECTUL LUNII MARTIE

Obiectul lunii martieMATERNITATE (bronz)

autor: sculptorul ION IRIMESCU (n. 1903 - m. 2005)

Obiectul lunii martie 2019 reprezintă sculptura Maternitate, cunoscută și sub denumirea de Mamă și copil, lucrare turnată în bronz, autor fiind sculptorul  Ion Irimescu (născut în 1903 - decedat în 2005), originar din Fălticeni, județul Suceava.

Luna martie, cu al său mărțișor și Ziua Femeii, reprezintă un început plin de energie, încredere și speranță de mai bine.

Femeia - văzută de artistul Ion Irimescu și idealizată în cultura tradițională românească - este prezentată ca maternitate împlinită de destin, ca mamă cu un copil. Femeia Mamă - dătătoare de viață a unui prunc, care, la rândul său, își începe noua viață - este idealizată de către artist ca o ființă încrezătoare în propriul destin și, implicit, în forța și viitorul pruncului său.

Ion Irimescu a fost un remarcabil sculptor român, profesor și membru al Academiei Române, considerat cel mai mare sculptor român după Constantin Brâncuși.

Absolvent al Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori pe Dimitrie Paciurea și Oscar Han, sculptorul Ion Irimescu devine, la rândul său, din 1940, profesor la Academia de Belle Arte din Iași, unde, din 1944 este rector al Academiei Ieșene până în 1950, când este numit profesor la Cluj. Din 1966 este numit profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În perioada 1978-1989 devine președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar, începând cu 1992, devine membru de onoare al Academiei Române.

În 1975, artistul donează orașului Fălticeni 314 de sculpturi, peste 1000 de lucrări de grafică și desen, creații plastice care fac parte din Colecția „Ion Irimescu”, colecție deschisă ca Muzeul Municipal Fălticeni, începând din acel an.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search