EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE 2020

Afișul Festivalului Umorului „Constantin Tănase”

Vaslui, 3-5 iulie 1970, Ediția I

            Exponatul lunii septembrie 2020 prezintă afișul primei ediții a Festivalului Umorului „Constantin Tănase” Vaslui - care a avut loc între 3 și 5 iulie 1970, la Vaslui. Afișul a intrat în patrimoniul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui prin donația făcută de către cel care a fost recuzitier la Teatrul „Cărăbuș”, actualul Teatru de Revistă „Constantin Tănase” din București.

           Afișul anunță realizarea primei ediții a Festivalului Umorului „Constantin Tănase” la Vaslui. Acesta cuprinde un medalion în bronz cu imaginea pe alb a caricaturii în profil spre dreapta a portretului celebrului actor de comedie Constantin Tănase; inscripția în arc de cerc „CONSTANTIN TĂNASE” și „1880-1970”, totul pe un fond albastru ceruleum. Medalionul este încadrat de două desene ale unor crenguțe florale schițate sumar pe o pată ocru-galben. Portretul actorului este desenat la fel de sumar, cu o linie de contur neagră a chipului pe fondul alb ce scoate în evidență nasul mare al actorului, iar o notă comică este dată imaginii de desenul cu ocru al unei flori la ureche. Sub acest medalion avem inscripția „FESTIVALUL UMORULUI” și o mână desenată la fel de sumar ce indică în dreapta inscripția cu alb „C. Tănase” pe o pată de culoare ocru-galben. În partea inferioară, apare inscripția VASLUI – EDIȚIA 1 3-5 IULIE 1970.

Anii „1880-1970” fac referire la împlinirea a 90 de ani de la nașterea actorului Constantin Tănase la 5 iulie 1880, în micul târg al Vasluiului.

Afișul poartă o însemnare olografă trecută cu pixul în centrul imaginii, o alta regăsindu-se în colțul din dreapta jos - Colecția Festivalului Umorului, Vaslui 1970.

Constantin Tănase rămâne în istorie ca un inegalabil artist, actor de comedie și vodevil, fondatorul teatrului de revistă „Cărăbuș” din București.

Festivalul Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui a fost organizat, pentru prima oară, de Comitetul Județean pentru Cultură și Artă Vaslui, iar această primă ediție anunțată de afiș s-a desfășurat la Grădina de Vară a orașului. La eveniment au participat personalități ale vieții cultural-artistice din toată țara, aceștia aducând un omagiu memoriei neuitatului Constantin Tănase. Alături de artiștii momentului, actorii Alexandru Giugaru și Nicolae Stroe - cei care s-au lansat și au evoluat pe scena Teatrului „Cărăbuș”, precum și Ioan Masoff, istoric teatral, s-au aflat și soția marelui actor, doamna Virginia Tănase, împreună cu fiul lor, Radu Tănase.

Organizat o dată la doi ani, astăzi, Festivalul Umorului „Constantin Tănase” Vaslui a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție și a reușit, în timp, să onoreze renumele patronului spiritual, devenind un festival internațional - care, pe lângă concursurile de interpretare teatrală, a lansat și secțiunile concursurilor de grafică și literatură satirică și umoristică, atrăgând în orașul Vaslui pe cei mai importanți caricaturiști, scriitori, artiști, istorici și critici de teatru ai momentului.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search