EXPONATUL LUNII FEBRUARIE

HANGER – cu lamă dreaptă (secolele XVI - XVII)

 

Hangerul - desemnează, de regulă, un pumnal de factură orientală, cu lamă încovoiată și tăiș pe ambele muchii. În Imperiul Otoman, hangerul era un pumnal care făcea parte din echipamentul standard al contingentelor de ieniceri, fiind purtat în cizmă. Era o armă ofensivă folosită în lupta corp la corp, cele cu lama încovoiată fiind foarte utile la tăiere. Hangerele cu lamă dreaptă erau folosite preponderent la împuns și mai puțin la tăiere.

Majoritatea acestor pumnale au fost confecționate din oțel de calitate, cunoscut  ca fiind oțel de Damasc și, deseori, decorate pe teacă sau pe mâner, prin damaschinare cu fir din aur sau argint ori prin gravare. Cele mai multe asemenea pumnale au fost decorate cu motive florale sau geometrice. Cele deosebite, lucrate pentru înalții demnitari, conțineau texte, versete din Coran sau simple proverbe.

Muzeul Județean “:Ștefan cel Mare” Vaslui propune ca exponat al lunii februarie 2020 un Hanger cu lamă dreaptă și teacă (secolele XVI-XVII), care provine dintr-o donație.

Mânerul din os, ușor conic, decupat pe mijloc pentru prindere prezintă garda realizată prin decupare. La capătul dinspre gardă, pe ambele fețe, este decorat cu câte o aplică în formă de rozetă cu 10 raze și decor din pietre de sidef. Același tip de rozetă este aplicat spre capătul superior.

Lama este dreaptă din oțel cu tăiș pe ambele părți și vârful ascuțit. Pe cele două fețe ale lamei sunt prevăzute longitudinal pe mijlocul lamei două șanțuri de scurgere. Ambele tăișuri prezintă urme de utilizare.

Teaca este din lemn și a fost realizată din două plăci din lemn lipite. A fost îmbrăcată, în vechime, în piele de culoare neagră. Una dintre fețele tecii prezintă decor sculptat cu forme geometrice. Gura tecii este întărită cu un brâu metalic (argint) decorat în trei registre. Spre gură prezintă două șiruri oblice de pietre de sidef, urmate de alte două șiruri de fire răsucite, filigranate și vălurite. În partea inferioară, cel de al treilea registru prezintă un decor floral realizat prin incizare. Spre vârf teaca este întărită și decorată cu un con metalic (argintat) care prezintă același decor floral și linii hașurate realizat prin incizare ca și la brâul de la gura tecii.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search