EXPONATELE LUNII DECEMBRIE

GHIOAGELE DIN COMUNA VOINEȘTI,

JUDEȚUL VASLUI

În săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou, în satele județului Vaslui, cete de flăcăi se pregătesc pentru urat, respectând datinile și obiceiurile din timpul Sărbătorilor de iarnă.

În Ajunul Noului An, pe înserat, în sate își fac apariția „mascații”, în cete de flăcăi, diferite ca număr de participanți, alcătuire și personaje. Jocurile de măști ale acestora constituie ritualuri practicate încă din perioada arhaică.

Caracteristic județului Vaslui este jocul „Vălăretul”, un alai organizat ca o suită populară care reunește măști de moșnegi și babe, mirese (fete) cu nas coroiat, capra, ursul, ofițerul, vătaful, evreul, căluții, arnăuții, fluierașii ș.a. Mascații sunt înarmați cu ciomege (ghioage) și încărcați cu tălăngi. Ei au rolul de a feri comunitatea de spiritele rele, alungă demonii din case și ogrăzi și creează buna dispoziție, vestind un An Nou, fericit.

Exponatele lunii decembrie 2019 sunt Bâtele (ghioagele), achiziționate de la Popa Gh. Gheorghe din comuna Voinești.

Ghioagele expuse sunt terminate cu capete antropomorfe, confecționate din lemn cu format natural adecvat și cioplit, îmbrăcate în piele vopsită, cu plete din păr de cal, mărgele și bănuți. Ghioagele cu capete antropomorfe sunt purtate de flăcăi care imită căldărarii, foștii romi nomazi, categorie a „urâților” în jocul cu măști, folosite în acest caz cu funcție apotropaică, funcție simbolică atribuită obiectului care are proprietatea magică de a feri pe purtătorul acestuia de farmece, de boli și de rele.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search